نکته ابتدایی و مهم در مورد آموزش عکاسی از اشیا بی جان این است که برای موفقیت در این زمینه باید کاری کنید که سوژههایی که در اختیار شما قرار دارند، جذابتر به نظر برسند؛ چون همانگونه که گفته شد، سوژهها اشیا هستند و بهخودیخود نمیتوانند خیلی جالب و جذاب باشند. به همین علت این زمینه از هنر عکاسی برای یادگرفتن مهارتها و فنون جدید سبک پر اهمیتی است.
اگر به دنبال شروع آموزش عکاسی از اشیا بی جان و این سبک از عکاسی هستید، تا پایان این متن همراه ما باشید.
آنچه در این مطلب میخوانید:
هنر جان بخشی به تصاویر بی جان
عکاسی از اشیا بی جان چیست؟
بهبود مهارتهای عکاسی با عکاسی از اشیا بی جان
اهمیت نور و رنگ در این سبک از عکاسی
انواع مختلف عکاسی از اشیا بی جان
- عکاسی روی میز
- عکاسی از محصول
- عکاسی از غذا
تجهیزات مورد نیاز برای عکاسی از اشیا بی جان
نور پردازی
- رفلکتور
- اسپیدلایت و فلاش استودیویی
- سافتباکس
- ترکیب بندی
- زوایای دوربین
لنزهای مناسب برای عکاسی از اشیا بی جان
دوربین موردنیاز برای عکاسی از اشیا بی جان
انتخاب پس زمینه
جمعبندی
هنر جان بخشی به تصاویر بی جان
هنرمندی فرانسوی به نام Gilbert Legrand مهارت خاص و ویژهای در جانبخشی به اشیا دارد که در کارهای وی وجود خلاقیتهای بیبدیل در هنر جان بخشی به تصاویر بی جان بهخوبی به نمایش گذاشته شده است. تکنیکهای عکاسی از اشیا بی جان شامل موارد زیر است:
- در مرحله نخست باید اشیا موردنظر خود را انتخاب کنید.
- در مرحله بعد برای دلنشین و جذاب کردن عکس خود موضوع مناسبی را برای عکس انتخاب کنید و باتوجهبه موضوع پسزمینهای مناسب تدارک ببینید و حتما مطمئن شوید که عکس شما دارای نورپردازی قوی و خوبی است
- در نهایت ترکیببندی درست و متناسبی را برای کار خود انتخاب کنید.
- همچنین باید بدانید در این سبک از عکاسی خلاقیت و نوآوری شما بسیار اهمیت دارد. پس سعی کنید هنر متفاوت و زیبای خود را بهخوبی به تصویر بکشید.
عکاسی از اشیا بی جان چیست؟
برای آشنایی با سوژه اشیا بی جان در هنر، باید بدانید که برای مثال نقاشیهایی که یک گل به همراه گلدانش را نمایش میدهند یا سوژههایی شبیه آن نمونههایی از اشیا بیجان هستند. عموما سوژههای آموزش عکاسی از اشیا بی جان، اشیا متداول و معمول هستند و برای این کار میتوانید هم از اشیا ساخته دست انسان یا مصنوعی مانند انواع محصولات آرایشی و بهداشتی و کالاهای مصرفی و هم اجسام طبیعی مانند گلهای مختلف، میوهها و… استفاده کنید.
بهترین مزیت برای عکاسی از اشیا بی جان این است که میتوانید بخشهای مختلف تصویر را بهنحویکه میخواهید چیدمان کنید. در عکاسی از اشیا بی جان تاکید زیادی روی نحوه قرارگیری، نورپردازی و کادربندی وجود دارد و همانطور که در بالا نیز گفته شد عکاسی از اشیا بیجان در آموزش و کسب مهارت در زمینه عکاسی کاربرد زیادی دارد. این باور درباره عکاسی بهخصوص عکاسی از اشیا بی جان وجود دارد که هر چیزی که به عکس چیزی نیفزاید، از آن کم میکند. این جمله لزوم توجه به چیدمان اشیا را بیشاز پیش نشان میدهد.
بهبود مهارتهای عکاسی با عکاسی از اشیا بی جان
کسب تجربه با عکاسی از اشیا بی جان کار سادهای است. برخلاف سبکهایی مانند پرتره و منظره، در این سبک شما مجبور نیستید با مدل زنده کار کنید و نیازی هم نیست که یک لوکیشن خیلی جذاب پیدا کنید. در مقابل میتوانید با اشیا متداولی که در اطراف خودتان وجود دارد، ترکیبهای خیلی زیبایی بسازید.
در عکاسی از اشیا بی جان چون به تمام جزئیات صحنه کنترل کاملی دارید، میتوانید از بین چند کادربندی و رنگپردازی بهترین گزینه ممکن را انتخاب کنید. پس با یادگیری این شیوه عکاسی میتوانید در هر موقعیت بهترین عکس را بگیرید.
اهمیت نور و رنگ در این سبک از عکاسی
در عکاسی از اشیا بی جان همانطور که از نامش پیدا است، سوژههای شما بیجان هستند. پس شما بهخوبی به اهمیت نور و رنگ در این سبک عکاسی پی میبرید و میتوانید از بین چندین عکس گرفته شده در نور و رنگهای مختلف، خروجی موردنظر خودتان یا مشتری را برگزینید. برای کسب موفقیت به هنر عکاسی عاشقانه بنگرید همانگونه که بورک اوزل میگوید: عکاسی یک رابطه عاشقانه با زندگی است.
انواع مختلف عکاسی از اشیا بی جان
عکاسی از اشیا بی جان در چندین سبک انجام میشود که در زیر به تعدادی از این اشکال اشاره میکنیم:
1. عکاسی روی میز
متداول و معمولترین روش عکاسی از اشیا بیجان عکاسی روی میز است و اصلا وقتی نام عکاسی از اشیا بی جان به میان میآید، افکار به همین سبک عکاسی روی میز متبادر میشود. سوژه میتواند هر شیء بیجانی باشد. فقط کافی است شما آن را بهعنوان مدل برای عکاسی خود انتخاب کنید.
2. عکاسی از محصول
از مثالهای بارز عکاسی از اشیا بی جان، عکاسی از محصولات است. نکته مهم و قابلتوجه در این سبک از عکاسی، تاکید بر نشاندادن فواید محصول است.
3. عکاسی از غذا
یکی دیگر از زیر شاخههای عکاسی از اجسام بی جان عکاسی از غذا است که این روش بسیار به روش عکاسی از محصول شباهت دارد و هدف اصلی آن نشاندادن جذابیت و زیبایی بصری غذا است.
تجهیزات موردنیاز برای عکاسی از اشیاء بیجان
یکی از مزیتهای عکاسی از اشیا بی جان این است که شما برای شروع کار بهصورت مبتدی نیاز به تجهیزات و امکانات خیلی زیادی ندارید، اگر تصمیم به شروع این سبک از عکاسی دارید، به یک میز نیاز دارید که باید آن را در محل مناسبی قرار دهید تا نورگیری خوبی داشته باشد. برای این کار هم میتوان از نور طبیعی خورشید استفاده کرد و هم از لوازم روشنایی دیگری که در دسترساند؛ اما درصورتیکه بخواهید این سبک را بهصورت حرفهای دنبال کنید، نیاز به تجهیزات حرفهای و پیشرفته دارید.
نورپردازی
در عکاسی از اشیا بی جان نور مهمترین رکن است و برای عکاسی از یک شی ساده هم زمانی که نورپردازی به شکل زیبا و حرفهای انجام شود، کار و هنر شما باارزشتر و زیباتر خواهد شد. گالن راول در این باره میگوید: به نظر من این یکی از سختترین و چالش برانگیزترین عکاسیهایی است که تا به حال انجام دادهام. کار با ویژگیهای طبیعی و نور طبیعی یک چالش واقعی است. امروزه تجهیزات و ابزارهایی وجود دارند که به ما در این کار کمک میکنند.
1. رفلکتور
در عکاسی و فیلمبرداری یک صفحه منعکسکننده نور وجود دارد که عموما آن را در طرف سایه مدل موردنظر قرار میدهند تا بتواند با بازتاب نور در آن قسمت، مکان موردنظر را روشن کند. پس استفاده از رفلکتور یکی از کمهزینهترین و راحتترین راهها برای گرفتن عکسهای زیبا و بهتر است. شما با به کار گرفتن یک رفلکتور میتوانید رفتار نور طبیعی را بدون نیاز به تجهیزات نورپردازی حرفهای به سود خودتان عوض کنید. از رفلکتور برای، نورپردازی بهتر و همچنین واضحتر نشاندادن بافتهای موجود در ترکیب و… استفاده میشود.
2. اسپیدلایت و فلاش استودیویی
اسپیدلایت (SpeedLight) یا فلاش اکسترنال و فلاش استودیویی یا همان استروب (Strobe)، از منابع نوری مصنوعی در عکاسی به شمار میآیند که قابلحمل هم هستند؛ اما این دو باهم تفاوتهایی از لحاظ ساختار و شیوه استفاده دارند. با داشتن یکی از تجهیزات ذکر شده در بالا، شما میتوانید نورپردازی خوبی را برای عکاسی از اشیا بی جان داشته باشید. بهطوریکه نیاز به اکتفاکردن به نور طبیعی نباشد و همچنین آزادی عمل بیشتری برای نورپردازی صحنه دارید و میتوانید از هر جهتی که مایل هستید، نور را به سوژههای خود بتابانید. به اسپیدلایت فلاش گان یا فلاش رو دوربینی نیز گفته میشود که برای شروع کار عکاسی از اشیا بی جان بسیار مناسب است. این نوع فلاش نسبت به فلاش استودیویی ارزانقیمتتر است؛ ولی فلاش استودیویی قابلیتهای بیشتری دارد.
3. سافت باکس
وظیفه سافت باکس هدایتکردن نور به شکلی دقیق و مدنظر شما و تبدیل نور به حالت نرم و یکدست است. با این کار میتوانید سایههای سخت را بهکلی از بین ببرید. درصورتیکه سافت باکس به مدل نزدیکتر باشد، نور نرمتر دیده میشود. حتی در صورت استفاده از فلاش استودیویی هم، برای نرم کردن نور به سافت باکس نیاز خواهید داشت.
4. ترکیببندی
همانطور که گفته شد، در این سبک چون با اشیا بیجان سروکار دارید، تسلط کافی بر روی تمامی اجزا صحنه دارید و میتوانید مدلها، چیدمان و پسزمینه را انتخاب کنید. در عکاسی از اشیا بی جان همچنین شما نگران ازدستدادن زمان نیستید و میتوانید بدون نگرانی از ازدستدادن وقت مفاهیم ترکیببندی را رعایت کنید.
5. زوایای دوربین
یکی از مهمترین تفاوتهایی که بین یک عکاس حرفهای با مبتدی و فوری وجود دارد، این است که فرد مبتدی به ترکیببندی زیاد فکر نمیکند و اکثر عکسها از سطح چشم عکاس گرفته میشوند؛ ولی در دنیایی که در هر ساعت هزاران عکس گرفته میشود، متمایز شدن کار و هنر شما به میزان زیادی بستگی به خلاقیت و انتخاب زاویه و پرسپکتیو مناسبی دارد که دیگران به آن فکر نکرده باشند.
لنزهای مناسب برای عکاسی از اشیا بی جان
برای گرفتن عکس از اشیا بیجان نیاز به لنزهای زیادی نیاز نخواهید داشت، همچنین برای عکاسی از اشیا بی جان نیاز به لنز واید ندارید؛ چون در این روش مدلها فضای زیادی را پر نمیکنند و اگر از لنز واید استفاده کنید، فضای زیادی از عکس خالی خواهد ماند و باید آن فضا را برش دهید.
لنزهای کلوزآپ و ماکرو چون به شما امکان نزدیکشدن به سوژه و داشتن حداقل فاصله با مدل را میدهند، کمک میکنند که ترکیبهای خلاقانهتری و زیباتری داشته باشید. لنزهای تلهفوتو نیز چون زاویه دید کمی دارند، در عکاسی از اشیا بیجان بسیار کاربردی هستند؛ چون فضای خالی عکس کم میشود.
دوربین موردنیاز برای عکاسی از اشیاء بیجان
شما برای عکاسی از اشیا بی جان میتوانید از هر دوربینی که در دسترستان است، استفاده کنید؛ چون در این سبک کنترل بیشتری روی صحنه خواهید داشت. به دلیل عکاسی در محیط بسته و اینکه کنترل عکاس بر روی صحنه بیشتر است و نورپردازی بهآسانی قابلاجرا است، میتوانید با یک دوربین معمولی هم این کار را انجام دهید و نیازی به دوربینهای ردهبالا و با قابلیتهای ویژه از جمله عکاسی پیاپی و… نیست.
انتخاب پسزمینه
برای اینکه مطمئن شوید چیزی باعث حواسپرتی بیننده نمیشود، بهتر است از پارچهها یا مقواهایی با طرح و رنگ ساده برای پسزمینه استفاده کنید. البته باتوجهبه مدل و سوژه عکاسی میتوانید از طرحهای خاص نقاشی و یا طراحیهای زیبا البته با رنگهای ملایم و خنثی که باعث حواسپرتی بیننده نشود، استفاده کنید. رنگهای سفید، خاکستری، مشکی و قهوهای بهترین رنگهایی هستند که میتوان در عکاسی از اشیا بی جان برای پسزمینه انتخاب کرد. همچنین میتوان از طلقهای رنگی بدین منظور استفاده کرد.
جمعبندی
عکاسی از اشیا بی جان نیازمند کسب مهارت لازم برای عکاسی حرفهای و جذابتر نشان دادن سوژهها است. انتخاب پس زمینه، دوربین، استفاده از تجهیزات مناسب، توجه به نورپردازی صحیح و موثر و… همگی از عوامل موثر بر موفقیت در این امر خواهند بود. هدف از عکاسی از اشیا بی جان میتواند معرفی یک محصول همانند غذا و… باشد که کیفیت عکاسی میتواند بر بازار و فروش آن محصول بسیار تاثیر گذار باشد.
امیدواریم که در این متن توانسته باشیم به سوالات شما درباره انتخاب لنزهای مناسب برای عکاسی از اشیا بی جان، نحوه انتخاب پس زمینه، انتخاب دوربین، اهمیت نور و… پاسخ مناسبی بدهیم.