عکاسی ماکرو شیوهای از عکاسی است که در آن، عکاسان از نمای نزدیک شروع به عکسبرداری از سوژه موردنظرشان میکنند. در این نوع عکاسی، تفاوتی نمیکند موضوع عکاسی چه باشد؛ گل، زنبور، پروانه، سنگهای قیمتی و جواهرات یا حتی یک تکه سیب؛ از هر چیزی که از نزدیک عکاسی شود، تصاویر شگفتانگیز ماکرو به دست میآید.
[rp id=”205″]
اگر تمایل دارید در مورد عکاسی macro، هنر، تجهیزات و تکنیکهای آن بیشتر بدانید، ادامه این مطلب از جمهوری هنر را مطالعه کنید.
عکاسی ماکرو چیست؟
عکاسی ماکرو (Macro Photography)، نوعی عکاسی نمای نزدیک یا کلوزآپ از سوژههای کوچکی مانند حشرات و گل است که میتوانید اینگونه عکسها را حتی در حیاط خلوت خود نیز ثبت کنید.
به طور کلی، این نوع عکاسی زمانی اتفاق میافتد که سوژه موردنظر شما به اندازه سنسور دوربین یا کوچکتر از آن باشد و کادر دوربینتان را پر کند.
عکاسی macro نیز مانند سایر سبکهای عکاسی، نیاز به درک اصطلاحات عکاسی ماکرو و مهارتهای فنی دارد. این مهارتها شامل تنظیم درست دوربین، استفاده از تجهیزات لنز مناسب، عمق میدان کافی، تنظیمات نورپردازی و فلاش مناسب است. انجام برخی از این موارد، ممکن است دشوارتر از آن چیزی باشد که فکر میکنید؛ به عنوان مثال، تعیین عمق میدان مناسب و تمرکز بر روی مهمترین بخش سوژه نیاز به تمرینات بیشتری دارد. با این حال، نکاتی که در ادامه این مقاله برای شما بیان میکنیم، میتواند تسلط شما را بر روی این نوع عکاسی بیشتر کند.
[rp id=”589″]
تجهیزات عکاسی ماکرو

در ادامه، تجهیزات عکاسی macro را مورد بررسی قرار میدهیم:
1. دوربین
برای عکاسی ماکرو، هم دوربینهای DSLR و هم دوربینهای بدون آینه از برندهای کانن و نیکون میتوانند بسیار خوب عمل کنند. نکته کلیدی این است که دوربینی را انتخاب کنید که به شما امکان میدهد از یک لنز ماکروی خوب بر روی آن استفاده کنید. از طرف دیگر، دوربینهای فولفریم نیز میتوانند عکسهای ماکروی خوبی اما نه به اندازه دوربینهای DSLR و بدون آینه ثبت کنند.
2. لنز
بهترین لنز برای گرفتن نماهای نزدیک با بیشترین جزئیات و کمترین میزان اعوجاج، لنز ماکرو است که به طور خاص برای عکاسی از سوژهها در اندازه واقعی یا بزرگتر طراحی شده است. اما اگر بودجه لازم برای خرید لنز ماکرو ندارید میتوانید از همان لنز پیشفرض دوربین خود استفاده کنید.
3. سهپایه
همانطور که استفاده از لنزهای با فاصله کانونی بالا، لرزش دوربین را بیشتر میکنند، در زمان عکاسی از سوژههای کوچک نیز این لرزشها بیشتر ثبت میشوند و پسزمینه عکسهایتان تار میافتد؛ بنابراین، بسته به سوژه خود، فاصله دوربین تا سوژه و هر بادی که ممکن است سوژه شما را به جلو و عقب ببرد، بهتر است در زمان عکاسی نمای نزدیک از سهپایه برای دوربین خود استفاده کنید تا نتایج رضایتبخشی از کار خود بگیرید.
4. فیلتر کلوزآپ
فیلترهای کلوزآپ یا نمای نزدیک، لنزهای بزرگنمایی با عملکردی مشابه ذرهبین هستند که مانند سایر فیلترهای معمولی به جلوی لنز شما متصل میشوند. این فیلترها با درجات بزرگنمایی مختلفی عرضه میشوند که از آنها میتوانید برای فوکوس نزدیکتر روی سوژه خود استفاده کنید. فیلترهای نمای نزدیک نیازی به تنظیمات نورپردازی ندارند و در هر حالت نوردهی قابل استفادهاند.
[rp id=”594″]
5. لوازم جانبی
کمهزینهترین لوازم جانبی برای عکاسی macro، استفاده از رینگهای معکوس است که به شما امکان میدهند لنز خود را به صورت معکوس روی دوربینتان نصب کنید تا به عنوان ذرهبین عمل کند.
همچنین، اکستنشن تیوبها (Extention Tube) از ابزارهای جانبی دیگری هستند که کمک میکنند تا عکسهای ماکروی شما به بهترین حالت و با بزرگنمایی بیشتر ثبت شوند. این تیوبها برخلاف فیلترها که میتوانند بر وضوح لنز شما تأثیر بگذارند، بر روی وضوح لنز تأثیر نمیگذارند. با اضافه کردن اکتنشن تیوبها بین بدنه دوربین و قسمت پشتی لنز، میتوانید لنز را نزدیکتر از حد معمول بر روی سوژه خود فوکوس کنید.
تکنیکهای عکاسی ماکرو

اگر به تازگی، عکاسی ماکرو را شروع کردهاید، نکات زیر به شما کمک میکند تا بتوانید عکسهای ماکروی خوبی بگیرید:
1. رفتار طبیعی سوژه موردنظرتان را بشناسید
اگر میخواهید تا حد امکان به سوژه موردنظرتان نزدیک شوید و از آن عکس بگیرید، باید با نوع رفتاری که سوژه شما از خود نشان میدهد، آشنایی داشته باشید. به عنوان مثال، اگر بدانید که سادهترین راه برای نزدیک شدن به سنجاقک بدون ترساندن آن چه راهی است، در این صورت، راحتتر میتوانید تصاویر ماکروی خود را ثبت کنید.
بهترین راه برای رفتارشناسی این حشرات و موجودات کوچک، صرفاً گرفتن تعداد زیادی عکس ماکرو است. هرچه بیشتر از یک حشره خاص عکاسی کنید، پیشبینی رفتارهای آن حشره برای شما آسانتر خواهد شد. این نکته در مورد موجوداتی مانند مارمولکها و عنکبوتها نیز صدق میکند.
سعی کنید برای نزدیک شدن به یک حشره، از انجام حرکات ناگهانی پرهیز کنید و تا میتوانید این کار را آهسته و با کمی مکث انجام دهید.
2. از طلوع آفتاب شروع به عکاسی کنید
در عکاسی ماکرو، دانستن این مورد که چه زمانی میتوانید بهترین عکسها را ثبت کنید، اهمیت دارد. مطمئناً، عکاسی در طلوع آفتاب و در یک روز گرم، مرطوب و بدون باد، نتایج خوبی را برای عکسهای ماکروی شما فراهم میکند؛ زیرا، در طلوع آفتاب، حرکات برخی از حشرات نسبت به شب قبل آن، کندتر میشود و نور خوبی وجود دارد که موجودات بیشتری را جذب میکند. همچنین، در هوای گرم، احتمال این که حشرات زیادی بتوانید پیدا کنید، بیشتر میشود.
[rp id=”593″]
از طرف دیگر، زمانی که قطرات شبنم بر روی برگ و گلها نشسته است، تصاویر ماکروی شما، زیباتر به نظر میرسند. آب همچنین سرعت بسیاری از موجودات را کند میکند و آنها را وادار میکند تا ساکن بنشینند و خشک شوند. این در حالی است که تمرکز بر روی یک سوژه خاص در زمان وزش باد بسیار دشوار است.
البته، طلوع خورشید تنها زمانی از روز نیست که برای عکاسی نمای نزدیک مناسب است. اگر از فلاش استفاده میکنید و نورپردازی مناسبی دارید، میتوانید در هر ساعت از شبانهروز به عکاسی بپردازید.
3. داستان سرایی کنید
بهترین عکسها زمانی به خوبی عمل میکنند که با احساسات ما همخوانی داشته باشند. در زمینه عکاسی ماکرو یا هر ژانر عکاسی نیز یکی از بهترین راهها برای انتقال احساسات، داستان سرایی است. به عنوان مثال، عکاسی از سوژهای که در حال انجام کاری است یا یک حشره که در حال رسیدن به برگ یا منتظر چیزی است، میتواند احساسات زیبایی را به بیننده عکس منتقل کند.
4. از فلاش استفاده کنید
یکی از مهمترین چالشها در عکاسی macro، تنظیمات نورپردازی مناسب است. به دلیل این که:
- در بزرگنماییهای بالا، عمق میدان شما به عرض یک تار مو کاهش پیدا میکند. مگر اینکه از یک سوژه ثابت و با سهپایه عکاسی کنید که در این حالت، فوکوس استکینگ به کمک شما میآید. اما شارپ بودن سوژه نیز مسئله دیگری است که باید به آن توجه داشته باشید. در این صورت، بهترین گزینه برای شما استفاده از دیافراگم کوچک مانند f/16 یا f/22 در دوربینهای فولفریم است که این امر نیز باعث میشود عکسهای شما بسیار تاریک شوند.
- فوکوس نزدیک نه تنها سوژه شما را بزرگنمایی میکند؛ بلکه تاری ناشی از لرزش دوربین را نیز بزرگنمایی میکند. حتی اگر کمی دورتر از سوژه خود بایستید تا بزرگنمایی آن را کمتر کنید؛ اما همچنان در این حالت نیز با تاری شدید روبرو خواهید شد.
- هر چه به سوژه خود نزدیکتر میشوید، نور طبیعی بیشتری را مسدود میکنید. حتی در یک روز روشن، زاویه نامناسب میتواند عکسهای شما را با سایه همراه کند و روشنایی تصویر را کم کند.
اما راهحل تمام این مشکلات، استفاده از فلاش است. فلاشها، وقتی خیلی نزدیک به سوژه شما قرار میگیرند، از نور خورشید نیز بهتر عمل میکنند؛ بنابراین، برای جلوگیری از انعکاسهای شدید نور فلاش میتوانید از یک دیفیوزر ساده برای پخش کردن نور فلاش خود استفاده کنید و نور بسیار ملایمی را ایجاد کنید. از طرف دیگر، برخی از عکاسان از نورهای ثابت مانند رینگ لایت برای عکاسی ماکرو استفاده میکنند که این مورد نیز توصیه نمیشود؛ زیرا این گونه ابزارهای نورپردازی، فقط چند درجه تصاویر شما را روشن میکنند.
[rp id=”681″]
به همان اندازه که استفاده از فلاش برای عکاسی نمای نزدیک مهم است، ملاحظاتی نیز به همراه دارد. به طوری که برای عکاسی ماکرو با بزرگنمایی کمتر مانند عکاسی از پروانهها، گلها و سنجاقکها، شما نیاز به استفاده از فلش ندارید و میتوانید در همان نور طبیعی با دیافراگمهای بازتر و سرعتهای شاتر معمولی، عکسهای شگفتانگیزی بگیرید.
5. تنظیمات فوکوس را به حالت دستی تغییر دهید

اگرچه، تنظیمات فوکوس خودکار در ژانر عکاسی منظره به خوبی عمل میکند؛ اما بهترین گزینه در عکاسی ماکرو نیست؛ چرا که در عکاسی نمای نزدیک، فوکوس خودکار برای ردیابی تمام حرکات سوژهها به اندازه کافی سریع نیست. در این صورت، بهتر است فوکوس را بر روی حالت دستی تنظیم کنید. سپس آن را به آرامی به جلو و عقب ببرید تا سوژه شما در منظره یاب دوربین تا حد ممکن واضح به نظر برسد. وقتی این کار را کردید، بلافاصله عکسهایتان را بگیرید.
[rp id=”584″]
جمعبندی
دلایل زیادی برای عکاسی ماکرو وجود دارد؛ این شیوه عکاسی، روشی عالی برای ثبت جزئیات سوژه موردنظر است. اکثر عکاسان نیز صرفاً برای لذت بردن از دیدن چیزهای کوچک با جزئیات بیشتر از آنچه که با چشم غیرمسلح دیده میشود، وارد حوزه عکاسی نمای نزدیک میشوند. بنابراین، اگر شما نیز علاقهمند به این سبک عکاسی هستید، نکات این مقاله را به خاطر بسپارید.